Otsikkobanneri - Haastattelusta työsuhteeseen

Olet saanut kutsun haastatteluun, onneksi olkoon! Olet läpäissyt jo ison seulan – sinua pidetään erittäin potentiaalisena tekijänä hakemaasi tehtävään. Ennen haastattelua on aika palauttaa mieleen kaikki se, mitä olet jo tähän asti kertonut ja valmistautua vielä lisää. Haastattelu on ratkaiseva ja ainutlaatuinen tilaisuus tuoda osaamisesi vakuuttavasti esiin sekä saada myös itse lisää tietoa tehtävästä ja organisaatiosta.

Tässä osiossa pureudutaan työhaastatteluun ja muihin työnhaun kohtaamisiin. Saat konkreettiset vinkit haastatteluun valmistautumiseen, luontevaan haastatteluun ja fiksuun jälkipeliin. Tutustu myös moduulin lopusta löytyvään kattavaan lisämateriaaliin.

HUOLELLINEN VALMISTAUTUMINEN AUTTAA HAASTATTELUTILANTEESSAKIN

Myös haastatteluun voi ja kannattaa valmistautua huolella. Useat kysymykset toistuvat haastattelusta toiseen, ja vastauksia on hyvä mietiskellä etukäteen. Asetu valmistautuessasi rekrytoijan rooliin: mitä sinä kysyisit haastateltavalta CV:n, hakemuksen ja aiempien keskusteluiden myötä? Alla oleva työhaastatteluun valmistautumisen muistilista auttaa sinua tarkistamaan, että olet muistanut huomioida laajasti eri pohjatyön osa-alueet:

PDF-tiedosto: Check list - Ennen haastattelua

"Kerro hieman itsestäsi?" ja "Mitä haluaisit kysyä meiltä?"

Haastattelu ei ole piinapenkki tai kuulustelu, vaan parhaimmillaan luonteva, vastavuoroinen keskustelu. Kaikki toivovat, että onnistut ja suoriudut tilanteesta hyvin, sillä on myös rekrytoijan etu, jos pystyt haastattelutilanteessa olemaan mahdollisimman oma, aito ja luonteva itsesi. Näin rekrytoija saa sinusta paremmin esiin, mitä osaat ja millainen työntekijä olet. Huolellinen valmistautuminen auttaa myös pitämään jännityksen aisoissa.

Miten vastaisit yleisimpiin haastattelukysymyksiin, entä niihin hankalimpiin? Voit harjoitella vastauksia vaikkapa tekoälyn kanssa tai hyödyntää alla olevaa tehtävää. Pohdi, miten saat nostettua osaamisiasi kussakin kysymyksessä osuvasti ja konkreettisesti esille. Hyödynnä myös kaikkien työnhaun kohtaamisten yleis- ja monikäyttötyökalua hissipuhetta, jonka avulla voit harjoitella ydinosaamisesi, kokemuksesi ja työpersoonasi ilmaisemista ytimekkäästi ja vakuuttavasti.

PDF-tiedosto: Harjoittele haastattelukysymyksiä

Vastavuoroiseen haastatteluun kuuluvat myös sinun kysymyksesi, joilla voit tuoda esiin motivaatiotasi osoittamalla sen, että olet tehnyt taustatyösi huolella ja perehtynyt syvällisesti ja laajasti haettavaan tehtävään. Voit hyödyntää seuraavia esimerkkikysymyksiä ideoinnin lähteenä suunnitellessasi omia kysymyksiä esitettäväksi haastattelussa:

PDF-tiedosto: Kysy itse haastattelussa

Kuva: Haastattelu on parhaimmillaan keskustelu

KAIKKI KYSYMYKSET EIVÄT KUULU HAASTATTELUUN

Työhaastattelussa toisinaan eteen voi tulla yllättäviä, kiperiä ja outojakin kysymyksiä. Kaikkiin kysymyksiin ei kuitenkaan tarvitse vastata ja osa niistä on lainkin puolesta jopa kiellettyjä. Lähtökohtaisesti hakijan ei tarvitse vastata kysymyksiin, jotka eivät ole työsuhteen tai työtehtävän hoitamisen kannalta relevantteja. Kiellettyjä kysymyksiä ovat perhesuhteisiin ja niihin liittyvät kysymykset (raskaus, perhesuunnittelu, lasten lukumäärä, lastenhoidon järjestäminen), uskonnolliseen ja poliittisen vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ammattiliittoon kuulumiseen, asepalveluksen suorittamiseen ja alkoholin käyttöön liittyvät kysymykset.

Joskus voi olla niin, ettei haastattelija ole tietoinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien rekrytoinnille asettamista vaatimuksista, varsinkaan jos ei tee paljon ja usein rekrytointeja. Lipsahdukset asettavat kuitenkin hakijan hankalaan tilanteeseen - eihän hakijajaan halua asettaa vastapuolta huonoon valoon ja kiusalliseen tilanteeseen tuodessaan ilmi, ettei kyseisiä kysymyksiä haastattelussa saisi kysyä. Tällaiseenkin tilanteeseen kannattaa valmistautua etukäteen pohtimalla, miten kysymyksiin vastaa tai jättää vastaamatta. Kysymyksen voi kiertää vaikkapa perhesuhteista tiedusteltaessa toteamalla, että pystyy sitoutumaan työaikoihin tai tarpeen mukaan joustamaan niissä.

HAASTATTELUN JÄLKEEN

Haastattelu on ohitse ja olet tehnyt parhaasi. Nytkin käsillä on jännittävä vaihe - mahdollisen työtarjouksen odottaminen.

Mikäli tärppää, onnittelut! Jälleen on aika valmistautua - seuraavaksi työsopimusneuvotteluihin ja työsopimuksen allekirjoittamiseen. Työsuhteeseen siirtyessä on tärkeää tarkistaa, että työsopimuksessasi on kaikki oleellinen. Mikäli jokin kohta vähänkään pohdituttaa, ennen allekirjoittamista kannattaa tarkistuttaa työsopimus omassa ammattiliitossa. Löydät asiantuntevia ohjeita työsopimuksiin myös esimerkiksi näistä linkeistä:

Mikäli et tällä kertaa tullut valituksi, voi pettymys kaiken valmistautumisen ja työmäärän jälkeen olla suuri. Yksikään haku ei kuitenkaan mene täysin hukkaan - mitä enemmän työnhakua tekee, sen paremmaksi siinä kehittyy. Edellisen haun kaikki opit kannattaa ottaa talteen, mutta myös jo luodut suhteet pitää hyvinä jatkoa varten. Kenties samassa organisaatiossa aukeaa myöhemmin toinen paikka ja nimesi nousee keskusteluihin aiemman työnhakuprosessin perusteella. Aiempi haku ja yhteyden ylläpitäminen siis lopulta saattavatkin johtaa piilotyöpaikkaan työllistymiseen. Kohtelias ja ystävällinen kiitosviesti, mutta myös palautteen pyytäminen haastattelun jälkeen on suositeltavaa. Näin tulet jälleen paremmaksi työnhakijaksi seuraavassa haussasi.

SYVENTÄVÄ LISÄMATERIAALI

Syventävää kirjallisuutta:

  • Varamäki, Aku: Future Proof - Tulevaisuuden työkirja 
  • Pölönen, Perttu: Tulevaisuuden lukujärjestys 

Syventävää lisämateriaalia verkossa:

Mikäli osaamisesi kaipaa jossakin vaiheessa täydentämistä, muista:

Alla olevista webinaareista löydät lisää vinkkejä työnhaun kohtaamisiin sekä siihen, mitä on hyvä ottaa huomioon työtarjouksen saamisen jälkeen:

Linkki webinaaritallenteeseen: Haastattelu

Voit palata aiempiin materiaalipankin moduuleihin klikkaamalla alla olevia bannereita:

Linkki moduuliin 1 - Proaktiivinen työnhakuLinkki moduuliin 2 - Oma osaaminen ja urapolkuLinkki moduuliin 3 - LinkedIn ja some työnhaussaLinkki moduuliin 4 - Työnhaun asiakirjatLinkki moduuliin 5 - Haastattelusta työsuhteeseen