Verkostoituminen

Ammatillisten verkostojen luominen on olennainen työelämätaito ja siitä on merkittävä hyöty myös työtä hakiessa. Suurin osa tälläkin hetkellä avoinna olevista työpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja, ja paras keino päästä näiden paikkojen äärelle on rakentaa, ylläpitää ja hyödyntää verkostoja.

Meistä jokaisella on omat verkostomme. Vaikka et olisikaan sosiaalisen median ja erilaisten tapahtumien superverkostoituja, olet silti varmasti tutustunut useisiin ihmisiin elämäsi varrella niin opinnoissa, työssä kuin vapaa-ajallakin. Kaikki nämä ihmiset, ystävät, tuttavat, sukulaiset ja naapurit, ovat sinun verkostoasi. Vaikka heistä kukaan ei olisi ammatillisesti lähellä omaa osaamistasi tai päättävässä asemassa rekrytoinneissa, heistä kuka tahansa voi tuntea jonkun, joka on. Siksi omat olemassa olevat verkostonsa kannattaa kartoittaa, ja jo muodostetuista yhteyksistä ja ihmissuhteista pitää huolta. Jos olet aktiivisesti työnhaussa, miten pidät huolen siitä, että verkostosi tietävät sinun etsivän työtä? Omaa verkostoasi voit lähteä kartoittamaan esimerkiksi hyödyntämällä Ammatillinen verkostoni -työpaperia.

Yksi tehokkaimmista ammatillisen verkostoitumisen kanavista on LinkedIn, joka jokaisen korkeakoulutetun osaajan kannattaisi ottaa haltuun. Oli tavoitteesi sitten uuden työn löytäminen, uusien yhteistyösuhteiden luominen, asiantuntijabrändin ylläpitäminen, ammatillisen keskustelun seuraaminen tai mikä tahansa vastaava, luo LinkedIn siihen mahdollisuuksia. Aktiivisen verkostoitumisen ja sosiaalisen toiminnan lisäksi LinkedIn toimii kätevänä itse itsensä päivittävänä yhteystieto- ja osaajapankkina, josta hyödyt sekä etsijän että löydettävän roolissa.

Uusien ihmisten kohtaaminen voi aina laajentaa verkostojasi, ja näihin kohtaamisiin voi hakeutua missä tahansa omien kiinnostustensa mukaisissa paikoissa ja tilanteissa, niin kasvokkain kuin virtuaalisestikin. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa verkostoitua tai ylläpitää verkostojaan, mutta itseä kiinnostaviin ihmisiin tutustuminen ja noiden yhteksien ylläpitäminen ei varmasti koskaan ole huono idea - oli elämäntilanteesi mikä tahansa. 

Verkostoihisi kuuluvat ihmiset voivat vinkata sinulle piilotyömahdollisuuksia, suositella sinua työpaikkoihin, esitellä sinut uusille ihmisille tai antaa lisätietoa jonkin alan tai yrityksen toimintakulttuurista tai osaamisvaatimuksista. Lisäksi verkostosi voivat avata sinulle mahdollisuuksia kiinnostaviin ammatillisiin keskusteluihin, uuden oppimiseen, yhteistyöhön tai vaikkapa mielenkiintoisten uratarinoiden kuulemiseen. Tuttavuudet voivat muuttua työkaveruuksiksi ja hyvänpäiväntutut korvaamattomiksi yhteistyökumppaneiksi. On luonnollisesti hyvä muistaa myös vastavuoroisuus ja pohtia sitä, miten sinä voisit olla avuksi tai hyödyksi muille. Onko sinulla osaamista tai näkökulmia jaettavaksi, tuttuja toisilleen esiteltäväksi tai jotain muuta tarjottavaa omille verkostoillesi?

Webinaaritallenteita